wtorek, 8 grudnia 2015

Barszcz wigilijny



















































W różnych domach, różne zupy stają na wigilijnym stole. Na naszym od zawsze jest to barszcz czerwony. Podajemy do niego uszka wypełnione farszem grzybowym. W wersji codziennej ten sam barszcz podaję z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.


Barszcz wigilijny: 
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
kawałek korzenia selera (1/4 dużej bulwy)
biała część pora
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 jabłko
1,5 kg buraków
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
2-3 szklanki zakwasu z buraków


Do garnka nalać 2 litry wody. Marchewki, pietruszkę, selera i czosnek obrać. Warzywa opłukać. Por rozciąć wzdłuż i dobrze wypłukać wszystkie warstwy wewnątrz. Buraki obrać, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka. Jabłko umyć, rozkroić, wyciąć gniazda nasienne, pokroić wraz ze skórką na kawałki.
Do garnka z wodą wlać olej, dodać warzywa, sól oraz pieprz w ziarnach. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Gotowy barszcz powinien mieć intensywny smak buraczków i być stosunkowo słodki. Do ugotowanego barszczu dodajemy do smaku 2-3 szklanki domowego zakwasu buraczanego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz