środa, 4 listopada 2015

Wegańskie burgery ze szpinaku, zielonego groszku i ziemniaków















































Jestem przekonana że miłośnicy wegańskich burgerów będą zachwyceni. 
Te burgery są wyjątkowo delikatne, a w ich smaku dominuje słodki groszek.
Do tego wystarczy już tylko nieco wyrazistego, aromatycznego pesto z bazylii oraz migdałów i mięsista, grillowana cukinia. Wszystko zamknięte w domowych, wegańskich bułkach hamburgerowych. 
Te kanapki nie tylko są smakowite, ale też pięknie się prezentują i są po prostu zdrowe.
Z masy można też uformować małe pulpeciki, usmażyć na oleju i podać je na przykład jako dodatek do spaghetti z bazyliowym pesto.
No to zaczynamy!

Bułki do hamburgerów (4 bułki):

280g mąki pszennej
12g drożdży
3/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
szczypta cukru
sezam

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. W letniej wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru i pozostawić na kilka minut by drożdże się rozbudziły. Gdy drożdże zaczną się nieco pienić dolać rozczyn do mąki i wymieszać, następnie dolać oliwę i zagnieść ciasto. 
Wyrabiać je do momentu uzyskania gładkiej kulki elastycznego ciasta. Może się zdarzyć że ciasto będzie zbyt mokre lub zbyt twarde wtedy dodajemy odpowiednio nieco mąki lub letniej wody. 
Gotową kulkę przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na  45 minut.

Po tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i formować bułki. Podzielić ciasto na cztery części, każdą uformować w kulkę, spłaszczyć palcami na placek i zakładać boki do środka zlepiając ciasto na środku tak by po odwróceniu powstała dobrze napięta, okrągła bułeczka. Bułki nieco spłaszczyć, ułożyć w odstępach na blasze, nasmarować ich wierzch oliwą, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kolejnych 35 minut w ciepłe miejsce. 

Gdy wyrastają rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki wodą i posypać sezamem. Piec zależnie od piekarnika  8-15 minut (mnie zabrało to 12 minut). Wyjąć bułki gdy lekko zarumienią się z wierzchu.

Wegańskie pesto bazyliowe:

pęczek bazylii (listki z 1 średniej doniczki)
1 mały ząbek czosnku 
2-3 łyżki oleju słonecznikowego 
30g migdałów
sól


Listki bazylii opłukać. Zostawić kilka większych, resztę umieścić w pojemniku blendera. Migdały zalać wrzątkiem, po kilku minutach obrać ze skórki i dodać do bazylii. Dolać olej i dorzucić obrany ząbek czosnku. Całość zmiksować na dość gęstą pastę. Gotowe pesto doprawić do smaku solą.



Burgery ze szpinaku, zielonego groszku i ziemniaków (4-6 burgerów): 
 
250g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju słonecznikowego
200g mrożonego zielonego groszku
250g ziemniaków
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
1 płaska łyżka mąki z ciecierzycy
odrobina oleju do smażenia

 
Szpinak przebrać i opłukać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na oleju podsmażać chwilkę czosnek, dodać liście szpinaku, oprószyć solą i podsmażać aż zwiędnie. Gdy szpinak puści wodę przełożyć go na sito i dobrze odcisnąć. Szpinak ostudzić, drobno posiekać, doprawić niewielką ilością gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Ziemniaki w skórkach umyć, zalać w garnku zimną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać, przecisnąć przez praskę. Groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować z pomocą blendera. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać łyżkę mąki z ciecierzycy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny.

Przed podaniem formować kotleciki i smażyć na złocisto z obu stron, na natłuszczonej niewielką ilością oleju patelni.

Dodatkowo:

1/3 średniej cukinii
1 mały ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól

Cukinię pokroić w plastry, oprószyć solą, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oliwą i smażyć na patelni grillowej z obu stron do czasu gdy zmięknie.


Gdy wszystko gotowe:


Na spód bułki nałożyć łyżeczkę pesto i rozsmarować, ułożyć kilka listków bazylii i usmażonego burgera. Na kotlecik nałożyć kolejną łyżeczkę pesto i kilka plasterków grillowanej cukinii. Przykryć wierzchnią częścią bułki. 
Bułki można po rozkrojeniu posmarować oliwą i podpiec na patelni grillowej lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.




 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz