środa, 25 listopada 2015

Tarta makowa z kremem pomarańczowym















































Makowe wypieki koniecznie muszą stać na świątecznym stole. Zamiast tradycyjnego makowca proponuję tartę na kruchym spodzie z najprostszą domową masą makową i kremem pomarańczowym. Ja do masy makowej nie dorzucam w tym wypadku żadnych bakalii, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sypnąć do niej namoczonych w soku lub likierze pomarańczowym rodzynek czy kandyzowanej skórki z pomarańczy.

Ciasto kruche:
220g mąki pszennej
1 żółtko
90g zimnego masła
40g cukru pudru
4 łyżki bardzo zimnej wody
szczypta soli

Masa makowa:
200g zmielonego wcześniej maku (można kupić już zmielony)
2 szklanki wrzącej wody
1 szklanka mleka
50g cukru

Krem pomarańczowy:
2 pomarańcze
100g cukru pudru
90g masła 
3 średnie jajka

Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy

Ciasto
Mąkę z cukrem wymieszać, dosypać szczyptę soli. Dodać masło pokrojone na kawałki i posiekać starannie nożem suche składniki z masłem. Dodać żółtko oraz lodowatą wodę i zagnieść dość szybko ciasto. Kulkę ciasta spłaszczyć przy przypominała koło, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 35 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Masa makowa
Zmielony mak wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dolać gorącego mleka i znów gotować bardzo powoli przez kolejne 10-15 minut, do momentu gdy masa mocno zgęstnieje. Pod koniec gotowania maku dodać do niego cukier i dobrze wymieszać.

Formę do pieczenia o średnicy ok. 30 centymetrów wysmarować masłem. Ciasto ułożyć na kawałku folii spożywczej, przykryć kolejnym i rozwałkować tak by uzyskać koło o średnicy odpowiadającej foremce. Zdjąć folię z ciasta i przełożyć je do foremki. Docisnąć ciasto do dna i brzegów formy. Spód nakłuć w kilku miejscach  widelcem. Tak przygotowane ciasto odłożyć jeszcze na 10 minut do lodówki. Schłodzony spód wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok.10 minut. Wyjąć z piekarnika, nałożyć równomiernie masę makową, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dalej przez ok. 15-20 minut. Gotowe ciasto wyjąć z pieca i pozostawić do wystudzenia.


Krem pomarańczowy
Pomarańcze wyszorować, jajka dokładnie umyć. Następnie zarówno owoce jak i jaja sparzyć wrzątkiem. Skórką z pomarańczy zetrzeć, pamiętając by ścierać jedynie pomarańczową jej warstwę, biała która znajduje się tuż pod nią jest bowiem bardzo gorzka. Pomarańcze rozroić i wycisnąć z nich sok. Przelać go przez sitko do naczynia ze skórką pomarańczową.

Masło pokroić na kawałeczki.W garnku zagotować niewielką ilość wody. Do miski wbić sparzone wcześniej jaja i roztrzepać je widelcem. Dosypać do nich cukier puder oraz wlać sok z pomarańczy wraz z otartą z niej skórką. Miskę ułożyć na garnku z gotującą się wodą i mieszać rózgą do momentu gdy składniki będą bardzo ciepłe. Zanim masa się zagotuje dodać do niej pokrojone na kawałeczki zimne masło. Mieszać do czasu gdy masło się rozpuści. Gdy składniki dobrze się połączą gotować wszystko razem jeszcze przez 5 do 8 minut, pamiętając by mieszać krem przez cały czas. Krem gotujemy do czasu gdy mocno zgęstnieje. Gotowy krem odstawić przy wystygł.
Chłodny krem rozprowadzić na upieczonej tarcie z makiem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na do godziny by krem dobrze stężał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz