niedziela, 8 listopada 2015

Gofry z pieczarkami, jajkiem i parmezanem

Niedzielne śniadanie musi być wyjątkowe. Dziś wstałam z wielką chęcią na gofry, ale nie podawane na słodko z bitą śmietaną czy dżemem.
Zdecydowanie wolę wersje na słono.
Dziś zjadłam gofry z jajkiem, smażonymi pieczarkami, odrobiną parmezanu i posiekaną dymką. Ciekawa jestem czy celebrujecie niedzielne śniadania?


Gofry:

2 średnie jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
50g roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka 0,5% tłuszczu
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Jeśli zostanie Wam ciasta na gofry dodajcie do niego łyżeczkę cukru, wstawcie do lodówki, a na podwieczorek wyczarujecie gofry na słodko. Do tego bita śmietana, dżem lub świeże owoce.

Dodatki (podaję ilość na 2 gofry) :
2 duże pieczarki
łyżka startego parmezanu
łyżeczka posiekanej dymki
jajko ugotowane na półtwardo (jajko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 6-6,5 minuty, wyciągamy z wody ale nie chłodzimy)
odrobina masła do smażenia pieczarek
sól, świeżo zmielony czarny pieprz


Masło rozpuścić w rondlu na wolnym ogniu i pozostawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, następnie dodać proszek do pieczenia, sól, mleko i jajka. Wszystkie składniki starannie wymieszać z pomocą rózgi. Do dobrze rozmieszanej masy na gofry dodać masło i raz jeszcze dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto przykryć i odłożyć na 20 minut. 

Dymkę opłukać i drobno pokroić. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.


Pieczarki obrać, odciąć większą część trzonka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, układać pieczarki blaszkami do góry, oprószyć solą, smażyć po kilka minut z każdej strony aż się zrumienią.

Jajka włożyć do wrzątku i gotować 6 - 6,5 minuty.

Gofrownicę rozgrzać do maksymalnej temperatury. Nakładać porcje ciasta i piec ok 8-12 minut, zależnie od gofrownicy. Gotowe gofry powinny być choć odrobinę chrupiące i zrumienione.

Na gorących gofrach ułożyć pieczarki, obok ułożyć rozkrojone na pół, ugotowane jajko, oprószyć pieprzem, posypać dymką oraz parmezanem.


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz