środa, 18 listopada 2015

Bliny z rydzami












































Jesienią dość często przygotowuję bliny bo są idealne na śniadanie, na lunch, obiad i na kolację. Jako przekąska też się sprawdzają i do podjadania ;) Lubię bliny po prostu. Rok temu przygotowywałam dla magazynu Spring Plate przepisy z grzybami i wtedy też po raz pierwszy sięgnęłam po rydze. Natychmiast oszalałam na ich punkcie. Tej jesieni znów raczyłam się blinami ze śmietaną i smażonymi na maśle rydzami. Jeszcze tydzień temu dość swobodnie można było kupić rydze, nie mam pojęcia jak jest teraz.
Kto nie będzie już miał szczęścia niech sięgnie po pieczarki, albo mrożone grzyby leśne.
Ciepłe bliny, smażone na maśle grzyby, odrobina kwaśniej śmietany i orzechy włoskie w solonym karmelu. Przyjemność gwarantowana.


Ciasto na bliny:
180g mąki pszennej
90g mąki gryczanej
260ml mleka 
20g świeżych drożdży
2 jajka
45g masła 
1/3 łyżeczki soli

Grzyby:
12 średnich lub dużych rydzów (można ewentualnie zastąpić pieczarkami poza sezonem)
2 łyżki masła klarowanego
1 mała cebula
sól

Orzechy w solonym karmelu:
20g cukru
1 łyżeczka wody
1/2 łyżeczki masła
garść wyłuskanych orzechów włoskich
spora szczypta soli

Dodatkowo:
12 łyżeczek gęstej kwaśnej śmietany  18% tłuszczu (ok.150g)

Przygotować ciasto na bliny. Jajka wybić do dwóch misek oddzielając żółtka od białek. Masło rozpuścić w małym rondlu i pozostawić do ostudzenia. W letnim mleku rozpuścić drożdże, następnie rozmieszać z mąką pszenną i gryczaną. Do ciasta dodać żółtka, stopione masło, sól i dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i wmieszać w ciasto. Nakryć miskę z ciastem czystą, wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.

Gdy ciasto wyrasta można przygotować orzechy w karmelu. 
Do rondelka wsypać cukier, wlać odrobinę wody i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 1-2 minuty, następnie dodać masło i wciąż podgrzewając mieszać do czasu gdy powstanie karmel (masa stanie się płynna i brązowa). W tym momencie dodać sól oraz orzechy i dokładnie wymieszać tak by orzechy pokryły się karmelem. Orzechy wyłożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.

Rydze oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i starannie osuszyć. Odciąć zbyt długie trzonki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przygotować dwie patelnie. Na jednej będziemy smażyć bliny, a na drugiej rydze.

Grzyby oraz bliny trzeba będzie smażyć partiami. Jedną z patelni nasmarować niewielką ilością oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Rozgrzać, po czym nakładać porcje ciasta na bliny (po ok.1,5-2 łyżki ciasta na jeden placek, na patelni powinny zmieścić się 3-4 bliny). Smażyć bliny po ok.2 minuty z każdej strony tak by nieco się zrumieniły. Usmażone bliny odkładać na talerz i smażyć kolejną partię. W razie potrzeby dolewać niewielką ilość oleju na patelnię. Kiedy już wszystkie bliny są usmażone przykryć je ściereczką i zacząć smażyć grzyby.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać połowę posiekanej cebuli i ułożyć grzyby blaszkami do góry (na patelni powinno zmieścić się 6 grzybów). Przykryć patelnię pokrywką. Smażyć 4 minuty z jednej strony po czym przewrócić grzyby na drugą stronę, oprószyć solą i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez kolejne 3-4 minuty.  Zdjąć rydze oraz cebulę, po czym przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, nałożyć łyżkę masła klarowanego, dodać resztę cebuli i usmażyć w ten sam sposób pozostałe grzyby.

Na bliny nakładać po jednym usmażonym rydzu z cebulą, obok łyżeczkę kwaśnej śmietany, a całość posypać niewielką ilością pokruszonych orzechów w karmelu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz