niedziela, 29 listopada 2015

Banh mi - wietnamska kanapka














































Dziś wietnamski street food, który staje się coraz popularniejszy na całym świecie.
Wietnamska kanapka banh mi.
Co w niej wyjątkowego? Jest pyszna!
Aby zrobić ją w swoim domu najpierw musimy przygotować proste wietnamskie pikle z białej rzodkwi i marchewki. Kiedy te przegryzają się w lodówce my zajmujemy się przyprawieniem mięsa i przygotowaniem pozostałych dodatków czyli chrupiącego świeżego ogórka, listków kolendry i chili. Wieprzowina doprawiona jest czosnkiem i sosem rybnym przez co zyskuje wielowymiarowy, głęboki smak w którym dominuje słoność. Słodko kwaśne pikle, delikatny majonez, orzeźwiający ogórek i plasterki ostrej papryczki tworzą niesamowitą kompozycję razem ze słonym mięsem.
Jeśli szukacie nowej ulubionej kanapki, to ta ma duże szanse się nią stać.

Wietnamskie pikle do chua:
200g białej rzodkwi
200g marchewki (warzywa ważymy po obraniu)
150g przegotowanej wody
6 łyżek cukru
150ml octu ryżowego
po jednej łyżeczce soli i cukru do wygniatania warzyw

Warzywa obrać, umyć i pokroić w zapałkę. Do pokrojonych warzyw wsypać po łyżeczce cukru i soli, a następnie wygniatać rękami przez 2-3 minuty, do czau gdy będą bardzo giętkie. Miękkie warzywa przełożyć na sitko i odcisnąć nadmiar wody. Duży słoik lub dwa mniejsze wyparzyć i włożyć do niego/nich warzywa. W gorącej wodzie rozpuścić cukier, dolać ocet i ostudzić. Zalewą zalać warzywa, słój/słoje zakręcić i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.

Nem Nuong - grillowane kotleciki z mielonej wieprzowiny
250g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, a nawet karkówka)
2 łyżeczki sosu rybnego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki cukru
można dodać szczyptę soli, ale sos rybny powinien nadać wystarczająco dużo słonego smaku
niewielka ilość oleju roślinnego do nasmarowania mięsa przed smażeniem
patyczki do szaszłyków

Mięso umyć, pokroić i zmielić. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach wprost do miski z mięsem. Mięso doprawić sosem rybnym, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Uformować podłużne kotlety, na kształt kiełbaski i nadziać je na patyczki do szaszłyków. Na dłoń nalać odrobinę oleju i natłuścić kotleciki. Patelnię grillową dobrze rozgrzać. Układać na niej kotleciki i smażyć po 2-4 minuty z każde strony (smażymy górę, dół oraz boki). Gotowe szaszłyki zdjąć z patyczków i przekroić na pół.

Kanapka:
4 podłużne bułki pszenne
4 gałązki kolendry
3/4 zielonego ogórka
1 średnia papryczka chili 
8 łyżeczek majonezu
4 łyżki pikli z rzodkwi i marchewki

Bułki rozkroić wzdłuż ale nie do końca. Ogórek umyć i pokroić na plastry. Papryczkę chili umyć i pokroić na cienkie plasterki. Kolendrę umyć i osuszyć. 4 łyżki pikli osączyć z zalewy. Każdą bułką posmarować wewnątrz dwiema łyżeczkami majonezu, jedną na dolnej części, drugą na górnej. Na spodzie ułożyć plastry ogórka, na nich mięso, następnie nałożyć pikle, plasterki chili i listki kolendry.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz