poniedziałek, 5 października 2015

Spaghetti z anchois, ziołami i skórką cytrynową

Tego lata był to mój ulubiony przepis. Szczególnie chwaliłam go sobie w upalne dni, kiedy zwyczajnie nie miałam ochoty stać przy kuchence. Jest to jedna z tych past, która tak samo dobrze smakuje o każdej porze roku, a prędkość jej przygotowania sprawia, że sprawdza się przede wszystkim wtedy gdy nie mamy czasu oraz energii na długie gotowanie. 
Dziś receptura na ekspresowe i niezwykle aromatyczne spaghetti z anchois, ziołami i skórką cytrynową. 











































Składniki na dwie solidne porcje:

250g makaronu spaghetti
6-8 filecików anchois
pół pęczka natki pietruszki
filiżanka listków bazylii
2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
skórka otarta z 1 cytryny

Zanim zetrzemy skórkę z cytryny, należy wyszorować owoc szczoteczką pod bieżącą, ciepła wodą, a później sparzyć wrzątkiem (ja zanurzam cytrynę we wrzątku na nie całą minutę). Wyjmuję z gorącej wody i ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach. Do miski z otartą skórką cytrynową dodaję umyte, osuszone i posiekane zioła oraz odsączone z oleju i posiekane anchovies. Wszystkie składniki mieszam z oliwą, przykrywam ściereczką i odkładam na godzinę.
Później gotuję już tylko makaron al dente i gorący mieszam z zimnym sosem.
Proporcje można zmieniać, można także dodać inne zioła np. tymianek cytrynowy czy oregano. Można również przed podaniem oprószyć całość świeżo zmielonym pieprzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz